Miksi melonta on hyvä liikuntamuoto?

Partiossa melonta on yksi keskeisistä vesistöaktiviteeteista, jota harrastetaan leireillä ja toisinaan myös viikkotapaamisissa. Melonta on erinomainen liikuntamuoto monista syistä: meloessa tarvitaan koko kehon lihaksia, luonto on lähellä ja stressi katoaa.

Lyhyesti melontaa voisi kuvailla koko kehoa hoitavaksi liikuntamuodoksi, jota pääsee kokeilemaan jo vähäisilläkin perustaidoilla. Melonnassa taidot karttuvat nopeasti, ja jo muutaman kerran jälkeen kanootinhallinta on kehittynyt huomattavasti.

Tehokasta liikuntaa koko keholle

Vastoin yleistä luuloa, melominen harjoittaa koko kehon lihaksia päästä varpaisiin. Nyt kun tiedät tämän, osaat asettautua kanoottiin tarkoituksenmukaisemmin. Vaikka kädet ja käsivarret näyttäisivät olevan toiminnan pääaluetta, oikeanlaisessa tekniikassa käsivarsissa ei tarvita juurikaan voimaa kanootin liikuttamiseen. Pidellessä kaksipäistä melaa käsien tulisi olla noin hartianmitan etäisyydellä toisistaan. Melaa ei tulisi työntää tai vetää käsillä, vaan sen sijaan niiden tulisi pysyä rennosti tasaisella etäisyydellä ja toimia lähinnä ylävartalon ja vatsalihasten aloittaman liikkeen kuljettajana.

  • Vatsalihakset joutuvat koville

Todellisuudessa melonnan tärkeimmät lihakset ovat vatsalihakset. Vatsalihakset tuovat melontaan voimaa ja tasapainoa. Vatsanaluetta voi pitää ylä- ja alavartaloa yhdistävänä voimana. Vatsalihasten alueeseen kuuluvat myös lantion lihakset sekä selkälihakset, joiden tärkeyttä melonnassa ei voi painottaa tarpeeksi. Kun käytät lihaksia oikein, istut kanootissa tukevasti ja melontasi on voimakasta.

  • Olkapäät tukevat melontaa

Olkapäät eivät ehkä tunnu tekevän melonnassa paljoakaan. Tämä on osittain totta, sillä olkapäät lähinnä tukevat melontaa, sillä ne ovat käsien ja vatsalihasten kohtaamispaikka. Tästä syystä olkapäävammat ovat yksiä yleisimmistä melojien vammoista. Välttyäksesi näiltä vammoilta, pidä kätesi olkapäidesi alapuolella ja pidä ryhtisi hyvänä.

  • Liike lähtee peukalosta ja etusormesta

Melaa ei tarvitse puristaa kauhean kovaa. Tämä väsyttää käsivarret ja voi asettaa pitkäaikaisen melojan reumatismin riskiryhmään myöhemmällä iällä. Oikein tehtynä melominen onnistuu pelkällä etusormella ja peukalolla, muut sormet ovat vain tukemassa otetta. Pidä tämä mielessäsi meloessasi. Kovilla vesillä meloessa on kuitenkin tärkeää pitää huolta, ettet menetä otettasi melasta tai pahimmassa tapauksessa koko melaasi.

  • Alaselkää tulee tukea

Alaselän lihakset ovat tärkeät melonnassa. Siispä niitä on syytä tukea asianmukaisella tavalla. Jos kajakissasi tai kanootissasi on selkätuki, säädä se itsellesi sopivaksi. Oikeinsäädetty selkätuki antaa alaselälle tukevaa suojaa, joka on erittäin tärkeää alaselän vammojen välttämiseksi.

  • Jalat auttavat kanootin hallinnassa

Jalat voivat vaikuttaa melonnassa täysin liikkumattomilta. Kuka tahansa melontaa kokeillut kuitenkin tietää, että jalat ovat erittäin tärkeä osa melontaa. Oikeinkäytettyinä jalat auttavat kajakin tai kanootin hallinnassa ja kääntymisissä toimiessaan lantion liikkeiden jatkona. Jalkoja ajatellen on tärkeää valita tarpeeksi iso kajakki, sillä liian pienet kajakit tai huonosti säädetyt kipeyttävät jalat nopeasti.

Meloessa mieli rauhoittuu

Stressinpurku on yksi tärkeimmistä taidoista nykyajan hektisessä elämäntahdissa. Melonta on yhtä tehokasta stressinpurkuliikuntaa kuin metsässä kävely, sillä luonnossa meloessa olet täysin luonnon ympäröivänä. Vesi on lähellä ja puut ikään kuin yläpuolellasi. Tutkimukset todistavat, että jo pelkkä veden solinan kuuntelu rauhoittaa mieltä, joten voit vain kuvitella, miten hyvää keskellä järveä tai jokea oleminen tekee mielelle.

Aikojen alussa ihmiset elivät luonnossa. Alkukantaiset aistimme siis nauttivat päästessämme luontoon, joka rauhoittaa meitä ja saa meidät jälleen palaamaan itsemme. Partiolaisille erityisen tärkeää on oman itsen tuntemus sekä luonnon arvostus ja siihen kuuluvuus, jotka kaikki tulevat esille melonnassa.

Melonta sulautuu taitotasoon

Melonta on laji, jossa jo vasta-alkajatkin menestyvät hienosti. Mitä enemmän kokemusta on takana, sen helpompi kanoottia tai kajakkia on hallita, mutta jo ensikertalainenkin saa kajakin liikkeelle oikean tekniikan avulla. Aloittelijan on parempi kokeilla melontaa tyynellä säällä rauhalliseen tahtiin ja kuunnella omaa kehoa tarkkaan.

Luonnossa on monenlaisia vesistöjä, joten kokeneemmatkin melojat löytävät itselleen sopivan melontapaikan. Taitava meloja voi myös osallistua erilaisiin peleihin, kuten kanoottipooloon. Kanoottipoolo onkin yksi eniten taitoa vaativista melontalajeista koskimelonnan ohella.

Miten valmistautua melomiseen?

Lähes kaikkia lihasryhmiä harjoittava melonta vaatii kunnon alkuverryttelyn ennen kanoottiin hyppäämistä. Säädä kanootti tai kajakki itsellesi sopivaksi, ota hyvä asento sekä ote melasta. Pakkaa retkelle mukaan pieni välipala ja vesipullo, sillä pieni energialisä voi auttaa kummasti tunnin melomisen jälkeen. Erityisesti aurinkoisella säällä vesipullo on ehdoton varuste meloessa. Auringon paistaessa myös aurinkosuoja on tärkeä: muista hattu ja aurinkorasva. Myös aurinkolasit ovat tarpeen, sillä vesi heijastaa auringon säteet häikäisevästi silmiin.

Jos sää on kylmä, varmista, että olet pukeutunut niin ilman kuin veden lämpötilaan sopivasti. Voit myös pakata mukaasi lisävaatekerran, jos epäilet vilun hiipivän melomisen aikana. Esimerkiksi helteellä shortsit ja t-paita voivat riittää, mutta auringon mennessä pilveen voi olla, että kaipaat pidempihihaista paitaa tai hupparia. Kannattaa myös napata mukaan rantautumista helpottavat ohutpohjaiset tossut, joiden kastuminen ei ole ongelma. Melomisen jälkeen voit vaihtaa normaaleihin kenkiin.

Kun olet päässyt takaisin maan pinnalle, pidä pieni venyttelytuokio lihasturvallisuuden takia ja välttääksesi kipeät lihakset seuraavina päivinä. Muista, että olet veden ympäröimänä, joten on syytä pakata kaikki tarvikkeet vedenpitäviin pusseihin. Meloessasi ryhmässä, pidä mukanasi hätäpilliä tai kännykkä vedenpitävässä pussissa hätätilanteen varalta. Puhelimen kameralla on myös mukavaa taltioida kokemus.

Melontaretkelle pakatessasi muista, että on parempi aina kantaa mukana hieman turhan paljon tarvikkeita, joita et loppujen lopuksi kenties tarvitsekaan, kuin jättää jotain turvallisuuden kannalta oleellista pois matkasta.