Retkeily on hauskaa ja hyödyllistä. Kun varustaudut kunnolla, retken onnistuminen ei ole riippuvainen ainakaan varusteistasi. Silloin voit ottaa ulkoilustasi kaiken ilon irti, retkeily on mukavampaa ja turvallisempaa, ja jos jotain ikävää kuitenkin sattuu, mahdollisuutesi tilanteesta selviytymiseen ovat paremmat. Edes parin tunnin metsäretkelle ei kannata lähteä aivan puutteellisella varustuksella.
Lisäksi on muistettava, ettei retkiä tule tehdä, jos terveydentilassasi on mitään sellaista, joka voisi vaikeuttaa retken tekoa, tai joka saattaisi pahentua retken aikana.
Olosuhteet
Retkiolosuhteista kannattaa ottaa selvää jo ennakkoon. Vaikka säätilat vaihtelevat, eivätkä ennusteet aina osu oikeaan, tietoisia riskejä on syytä välttää etenkin, jos on tiedossa, ettei sää suosi retken tekoa. Retkeillessäkin kannattaa tulkita luonnon merkkejä. Ennakoi ajoissa ja suojaudu tarvittaessa. Muista suojata itsesi myös auringolta ja hyönteisiltä!
Retkivarusteet
Retkesi kesto ja retkikohde määrittävät, kuinka paljon enemmän tarvitset mukaan, vai onnistuuko retkesi kevyemmällä varustuksella. Olosuhteissa saattaa kuitenkin tapahtua muutoksia, joten varaudu mielellään vielä paremmin kuin uskot tarpeelliseksi.
Päiväretkien vähimmäisvarusteet
Lyhyillekin päiväretkille kannattaa ottaa mukaan kartta ja kompassi, joiden käyttöä on hyvä harjoitella ennakkoon, tulitikut, puukko, ensiaputarvikkeita ja lääkitystä – muun muassa kyypakkaus – taskulamppu, kuivaa ja lämmintä vaatetta kerrospukeutumiseen sekä tietenkin ruokaa ja riittävästi vettä. Hygieniasta kannattaa myös huolehtia luonnossakin. Eksymisen ja hätätilanteen varalta retkeilijät voivat ottaa mukaan ainakin pillit, joilla toisten huomio saadaan tarvittaessa toivottavasti herätettyä.
Varusteiden pakkaaminen
Rinkkavalikoima on monipuolinen. Rinkan mahdollisimman tehokkaaseen pakkaamiseen löytyy ohjeistusta muun muassa Raija Hentmanin ”Reppu selässä – retkeilijän perusoppaasta” (Edita 1998). Mitoita rinkkasi tai reppusi siten, että kaikki tarvittava mahtuu matkaan, muttei estä liikkumistasi. Mitä kevyempi, mutta monipuolisempi varustus, sen parempi.
Ensiaputaidot ajan tasalle!
Auttaminen on kansalaisvelvollisuus. Auttamatta jättämisestä voidaan jopa rangaista. Ensiavun perusosaaminen on hyödyllinen ja tärkeä taito jokaiselle. Etsi ensiavusta tietoja mahdollisimman tuoreista ja luotettavista lähteistä. Sivustolta ensiapuopas.fi löytyy ohjeistuksia ja Punaisen Ristin nettisivuilta saa kattavaa ensiaputietoutta sekä infoa ensiapukursseista.
Retkellä
Pelisäännöt on syytä sopia ja kerrata ennen kuin varsinainen retki alkaa. Retkiseurueen tulee pysytellä yhdessä, hajaantua ei saa. Jos joku kuitenkin eksyy, on muistettava pysähtyä ja pysyä aloillaan, jos se on turvallista. Valitaan mahdollisimman näkyvä paikka, huudetaan, puhalletaan pilliin ja otetaan näkyville jotain värikästä, jonka liikkeet saattavat herättää huomiota.
Voidaan myös ennakkoon sopia reitin varrelta kaikille tuttu kohtaamispaikka, johon pyritään silloin, jos kahdestaan retkelle lähteneet, tai syystä tai toisesta hajalle jakaantunut ryhmä joutuvat toisistaan eroon. Tällöin tulee palata takaisin samaa reittiä kuin on kuljettu, jos mahdollista. Jos ei ole varma, minne pitäisi lähteä kulkemaan, tai jos kokee vähänkään väsymystä, sijoiltaan ei saa lähteä!
Muista tankata vettä ja ravintoa
Juo tasaisin väliajoin ennen kuin janon tunne pääsee syntymään. Janoisuus kertoo elimistön kuivumisesta ja nesteen tarpeesta. Syö energiapitoisia välipaloja pitkin matkaa ja pysähdy pitämään evästauko jo ennen kuin nälkä yltyy.
Pidä jalat kuivina
Sopivat jalkineet ovat tärkeä retkeilyvaruste. Varasukat eivät juuri vie tilaa ja niitä kannattaa varata matkaan, sillä kuivat jalat voivat paremmin. Käytä mieluummin kahta paria ohuempia sukkia päällekkäin kuin yksiä paksuja sukkia, vaihda hionneet tai muuten kastuneet sukat ja kuivaa jalat. Hoida mahdolliset hiertymät, rakot ja muut vammat heti, jotta ne eivät pääse pahenemaan.
Retkeilijän vastuut ja oikeudet
Järkeä käyttäen luonnossa osaa liikkua oikein. Ohjenuorana on, että retkeltä ei tule jäädä luontoon mitään ylimääräistä, luontoa ei retken aikana turmella millään tavoin, ellei pelastautuminen sitä edellytä, häiriötä ei aiheuteta, eikä retkeltä myöskään tuoda esimerkiksi sammalta, jäkälää, puuta, maa-ainesta, tai mitään rauhoitettua. Oman turvallisuutesi vuoksi älä poimi sellaisia marjoja, sieniä tai kasveja, joita et tunnista.
Kaikkia elämänmuotoja tulee kunnioittaa. Jokamiehen oikeuksien mukaan saat:
- liikkua jalan, pyöräillen ja hiihtäen metsissä, mutta et yksityispihoilla, viljelyksillä, pelloilla, tai istutuksilla
- poimia sieniä, marjoja ja rauhoittamattomia kukkia
- kulkea jäällä ja vesillä
- onkia ja pilkkiä
- telttailla tarpeeksi etäällä asutuksesta
Hätätilanteessa on pysyttävä mahdollisimman rauhallisena
Hyvä vinkki rauhoittumiseen on laskea sisäänhengittäessä kolmeen ja uloshengittäessä kuuteen. Samalla kun hengitys tasaantuu, keskittyminen auttaa muutenkin rauhoittumaan. Rauhallisena kykenet tekemään realistisempia tilannearvioita, havaitsemaan ja tulkitsemaan tilannetta ja ympäristöäsi tarkemmin sekä tekemään muodostamasi tilannekuvan pohjalta suunnitelman harkitsemalla erilaisia vaihtoehtoja.
Älä koskaan kyseenalaista selviytymistäsi. Positiivinen ajattelu on voimavara, joka ohjaa sinua turvaan. Jos usko on menetetty, saattaa peli olla pelattu.
Retkikirjallisuutta
Retkeilystä on kirjoitettu loistavia oppaita, jotka saattavat hyvien perusvinkkien lisäksi nostaa esiin asioita, joita et kenties olisi tullut ottaneeksi huomioon. Vilkaisu retkeilykirjallisuuteen virittää mielen retkeilytaajuudelle. Jouni Laaksosen ”Retkeilijän opas” (Otava 2013) sekä Juha Jormanaisen ja Veikka Gustafssonin laatima ”Selviydy luonnossa” (Metsäkustannus Oy, 2015) ovat kattavia kirjoja. Aiheesta löytyy runsain mitoin muitakin oppaita.